Matspjälkningen
1) Först tuggar vi maten i munnen/ munhålan.
Salivet hjälper till att fräta ner maten.
Men både tänderna och tungan hjälper också till.
2) Vi sväljer ner maten och den kommer ner i matstrupen. Där kramas maten ner i magsäcken med hjälp av musklerna.
3) Maten hamnar i magsäcken som är full av magsaft.
Magsaften fräter sönder maten vi har ätit till en slags gröt.
4) Bukspottskörteln gör olika ämnen som kan sönderdela kolhydrater, fetter och proteiner.
5) Levern har några olika saker att göra.
Som att tillverka galla (som samlas i gallblåsan) som också kan sönderdela fett, och så är det kroppens egna reningsverk.
6) Tolvfingertarmen är början på vår tarmkanal, här blandas maten med olika vätskor som spjälkar maten till små molekyler.
7) I tunntarmen har maten blivit en slemmig vätska, när maten har omvandlats till molekylerna vi behöver kan det skickas rakt ut i blodet.
8) Blindtarmen är faktiskt inte lika viktig som de andra organen, den behövdes mer när vi åt grövre mat och det är därför som man kan operera bort en bit av blindtarmen, när man har fått en dålig infektion.
9) Tjocktarmen är den som suger upp vattnet ur våran mat så att det blir mer fast (hård.)
10) Ändtarmen är där det lagras "avföringen" till du blir nödig........
11) Analöppningen är din egna utgång.
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar